top of page
  • Admin

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έφτασε βλάβη στο ασανσέρ του ΙΚΑ!


Το θέμα της επισκευής του ανελκυστήρα, στο μισθωμένο από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου ακίνητο επί της οδού Ρόδου – Λίνδου, απασχόλησε το… Νομικό Συμβούλιο του Κράτους!

Πιο συγκεκριμένα με το με αριθμό πρωτ. Φ. Γ31/1662 /8.6.2016 έγγραφο του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Δ/νση Τεχνικής και Στέγασης, Υποδιεύθυνση Συντήρησης, Τμήμα Συντήρησης Η/Μ Εγκαταστάσεων, ερωτήθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ποιος επιβαρύνεται με τον καταλογισμό δαπάνης επισκευής ανελκυστήρα και αντικατάστασης θύρας θαλάμου, στο μισθωμένο από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Υποκατάστημα Ρόδου, ο εκμισθωτής ή ο μισθωτής και εάν η δαπάνη καταλογιστεί στον εκμισθωτή μπορεί να παρακρατηθεί από τα καταβαλλόμενα μισθώματα;

Στο ενοικιαζόμενο κτήριο του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρόδου λειτουργεί ανελκυστήρας.

Σύμφωνα με τον όρο 16 εδάφιο δ. του από 29/12/2011 Ιδιωτικού συμφωνητικού επέκτασης μίσθωσης του ακινήτου, η συντήρηση του ανελκυστήρα βαρύνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ οι βλάβες και ζημίες βαρύνουν τον ιδιοκτήτη.

Κατά την διάρκεια λειτουργίας του ανελκυστήρα παρουσιάστηκε πρόβλημα στην παροχή της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του εκμισθωτή.

Αποτέλεσμα της βλάβης στην παροχή της ΔΕΗ, ήταν η ακινητοποίηση του ανελκυστήρα.

Εντός του θαλάμου αυτού εγκλωβίστηκε ασφαλισμένος και στην προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί μόνος του προξένησε βλάβη στην εσωτερική πόρτα του θαλάμου.

Το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρόδου, κάνοντας χρήση του παραπάνω όρου του μισθωτηρίου έστειλε το με αριθ. πρωτ. 8039/29-03-2016 έγγραφο στον εκμισθωτή, ενημερώνοντας τον για τη ζημία ώστε να προβεί στην αποκατάστασή της, με δαπάνη του.

Αντ’ αυτού ο εκμισθωτής με τηλεμοιότυπο (fax), στις 1-4-2016 διαβίβασε επιστολή στην οποία αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν προβαίνει στην αποκατάσταση της ζημίας.

Η Δ/νση Τεχνικής και Στέγασης, προκειμένου το Υποκατάστημα να λειτουργεί ομαλά και να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες εκ μέρους των ασφαλισμένων, διότι δεν υπάρχει δεύτερος ανελκυστήρας, ενημέρωσε το Υποκατάστημα να προβεί στην αποκατάσταση της ζημίας και ζητήθηκε η άποψη του Υποκαταστήματος για το συμβάν.

Το Περιφερειακό Υποκατάστημα με την με το υπ’ αριθ. πρωτ. 12976/20-5-16 έγγραφο, εκθέτει την άποψη του για το συμβάν με το οποίο δεν μπορεί να συνηγορήσει στην άποψη του εκμισθωτή.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επιλήφθηκε ως εκ τούτου του θέματος και αποφάσισε ότι ο καταλογισμός της δαπάνης, για την αποκατάσταση της ζημίας του ανελκυστήρα προκληθείσας από διακοπή παροχής της ΔΕΗ (δηλ από τυχαίο γεγονός), θεμελιούται στη συμβατική σχέση της μίσθωσης, ενώ δεν προκύπτει ότι η συντήρηση του μισθίου και εν προκειμένω του ανελκυστήρα δεν ήταν επιμελής και σύμφωνα με τους κανόνες της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.

Επομένως, όπως έκρινε, η επιβάρυνση του εκμισθωτή της σχετικής δαπάνης, υπάγεται στη συμφωνημένη χρήση, και στην προαναφερθείσα συμφωνία των μερών. Εκρινε μάλιστα ότι στην περίπτωση που ο εκμισθωτής δεν προβεί στην πληρωμή της σχετικής δαπάνης, αυτή θα παρακρατηθεί από τα πρώτα απαιτητά μισθώματα.

33 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page