top of page
  • Admin

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Όταν η κοινωνική αλληλεγγύη αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα


Όταν η κοινωνική αλληλεγγύη αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο που οργάνωσε ο Δήμος Ρόδου με το Γραφείο Εθελοντισμού, το Δωδεκανησιακό Σύλλογο Τυφλών και την Εθελοντική πρωτοβουλία «Παρέα εν δράσει» με τίτλο: «Μάθε για μένα και ας σχεδιάσουμε για όλους».

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στην πλατεία Δημαρχείου 500 παιδιά από τα σχολεία:1ο, 8ο, 10ο,12ο, 15ο,18ο Δημοτικό, 2ο, 5ο, 6ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χρυσό παραολυμπιονίκη στίβου – ποδηλασίας Θανάση Μπαράκα, τον χάλκινο παραολυμπιονίκη στίβου Ιωάννη Πρώτο και τα μέλη της εθνικής παραολυμπιακής ομάδας, την πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ξιφασκία με αμαξίδιο Κέλλυ Λουφάκη, τον πρωταθλητή Ελλάδας στην αντισφαίριση με αμαξίδιο Στέφανο Διαμαντή, καθώς και την πρωταθλήτρια και κυπελλούχο Ελλάδος ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Γ.Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Οι αθλητές προάγανε το παραολυμπιακό ιδεώδες, μίλησαν για τα παραολυμπιακά αθλήματα, για την εμπειρία τους στους πρόσφατους παραολυμπιακούς αγώνες και κάλεσαν μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά και να τους συναγωνιστούν ισότιμα, σε μια ρεαλιστική προσομοίωση των παραολυμπιακών άθλημάτων τους. Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων προσομοίωσης, μαθητές και πολίτες συνέλλεξαν και μοίρασαν γνώση και εμπειρία σε μια αλληλεπιδραστική επικοινωνία, μεταδίδοντας διαρκώς αισιόδοξα μηνύματα και θετική ενέργεια. Παρουσιάστηκαν:  Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών, κατά τη διάρκεια του οποίου καθένας καλούταν να κινηθεί, χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι με τα μάτια καλυμμένα.

 Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας παραπληγικών, κατά τη διάρκεια του οποίου καθένας μπορούσε να καθίσει σε αναπηρικό αμαξίδιο και να δοκιμάσει να κινηθεί με αυτό.

 Παρουσίαση των αθλημάτων της ξιφασκίας, της αντισφαίρισης (τένις), καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) με αμαξίδιο, ποδηλασίας και στίβου με ενεργητική συμμετοχή των παρευρισκομένων, οι οποίοι μπόρεσαν με τη χρήση ασφαλούς πλαστικού ακίνδυνου ξίφους, να ξιφομαχήσουν με την πρωταθλήτρια Ελλάδας Κέλλυ Λουφάκη, να αντιμετωπίσουν την ρακέτα του πρωταθλητή Ελλάδας Στέφανου Διαμαντή να γνωρίσουν την ποδηλασία και το τρέξιμο τυφλών με το Θανάση Μπαράκα και τον Γιάννη Πρώτο αντίστοιχα και να παίξουν μπάσκετ με την ομάδα Δωδεκάνησος.

Το παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης έδωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος Δήμαρχος Ρόδου, ο οποίος συνομίλησε με τα παιδιά και τους συμβούλεψε για τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τη ζωή και την υγεία του καθενός μας η νεανική, κυρίως, εκρηκτικότητα, η ριψοκίνδυνη ενέργεια και η άγνοια του κινδύνου, μιας και τα κάθε είδους ατυχήματα, κυρίως όμως τα τροχαία, αποτελούν τεράστια πύλη εισόδου στην αναπηρία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, με την υποστήριξη του κ. Αθανάσιου Κλέτσα, διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο σχολείου του (Μιχ. Πετρίδη 29, στο χώρο του 7ου Γυμνασίου) με θέμα: «Σχεδιάζουμε ένα καλύτερο κόσμο για όλους». Χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Στυλιανού, τοπικός σύμβουλος δημοτικής κοινότητας Ρόδου ενώ οι παραολυμπιονίκες και ο νομικός και δημοσιογράφος Τάκης Αλεξανδράκης αναφέρθηκαν στα οφέλη της ενασχόλησης των Ανθρώπων με Αναπηρία με τον αθλητισμό, καθώς και στα εμπόδια, που η αδιαφορία των πολιτών ορθώνει μπρος σε κάθε Άνθρωπο με Αναπηρία, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη και αυτόνομη κίνησή του στο δομημένο περιβάλλον, όπως τραπέζια και καρέκλες, εμπορεύματα, οχήματα σε ράμπες πρόσβασης, στα πεζοδρόμια, στους οδηγούς όδευσης τυφλών. Τέλος, αναφέρθηκαν στην εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους και στις έξυπνες πόλεις.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο φιλόξενο χώρου του Γυμνασίου Σορωνής, με την υποστήριξη της διευθύντριας κα. Μαριάννα Μίσιου, ολόκληρου του εκπαιδευτικού προσωπικού και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Στο προαύλειο χώρο πέρα από τους μαθητές του γυμνασίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στα δρώμενα και οι μαθητές των σχολείων: Νηπιαγωγείο Σορωνής, Δημοτικά Σχολεία Καλαβαρδών, Φανών και Σαλάκου Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Δημήτρης Γάκης βουλευτής Δωδεκανήσου τους ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σαββάκης Αντώνης, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σορωνής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου αμέριστη ήταν η συμπαράσταση των εθελοντών φοιτητριών/τών του Παιδαγωγικού τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπό την εποπτεία της επίκουρης καθηγήτριας κα. Ασημίνα Τσιμπιδάκη.

Η κα. Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής πολιτικής, Ισότητας δυο φύλων και Τρίτης ηλικίας, που υποστήριξε έμπρακτα την πρωτοβουλία, ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες για την εθελοντική τους προσφορά και ευελπιστεί ότι η συνεργασία των φορέων θα αποτελέσει την αφετηρία για να μπορέσει να δημιουργηθεί συνείδηση και ενσυναίσθηση της διαφορετικότητας, που θα καλλιεργήσει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μεγάλοι χορηγοί του διημέρου ήταν η Aegean και το Western Plaza Hotel. Σημαντική ήταν και η στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου και της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπιάδες καθώς των εταιρειών ανελκυστήρων KOUTSOVASILIS LIFTS και NEXTLEVEL ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page