top of page
  • Kleemann Hellas

Kleemann Hellas : Μένει Ελλάδα, παρ' ότι πουλάει ανελκυστήρες σε 102 χώρες!


(Φωτ.: «Εκτός από την Ελλάδα, η οποία είναι η βάση μας, έχουμε πολύ σημαντική παρουσία στην Τουρκία, η οποία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο μας, στη Ρωσία, ενώ διαθέτουμε εργοστάσια στην Κίνα και στη Σερβία που μας βοηθούν πολύ στην πώληση των προϊόντων μας σε πολύ σημαντικές γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη», σημειώνει στο Liberal ο εμπορικός διευθυντής της Kleemann, κ. Λάζαρος Ασβεστόπουλος)

Συνέντευξη στον Απόστολο Σκουμπούρη

Ελληνικές εταιρείες με μεγάλη εξωστρέφεια διεθνώς υπάρχουν αρκετές. Ελληνικές εταιρείες όμως που διαπρέπουν στο εξωτερικό με αιχμή του δόρατος τη μηχανολογία και τις εξειδικευμένες και άκρως απαιτητικές κατασκευές δεν είναι αρκετές! Με παρουσία - εξαγωγές σε 102 χώρες, εμπορική επέκταση (μέσω εργοστασίων ή γραφείων) σε 15 χώρες, εταιρεία που διαπρέπει στο εξωτερικό, προερχόμενη όμως από μια χώρα όπως η Ελλάδα με περιορισμένη τεχνολογική και βιομηχανική παράδοση.

Έχει δημιουργήσει ανελκυστήρες για κάθε φύση δημόσιου ή ιδιωτικού έργου, ενώ έχει παραγάγει και εγκαταστήσει ανελκυστήρες για διεθνή αεροδρόμια, αλλά και για πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Χρησιμοποίησε τα κεφάλαια από την είσοδο στο Χρηματιστήριο το 1999 με εποικοδομητικό τρόπο, δημιουργώντας έναν όμιλο με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα διεθνώς, ενώ το 2011 δημιούργησε στο Κιλκίς τον πρώτο πύργο δοκιμών ανελκυστήρων στην Ελλάδα και τον 4ο μεγαλύτερο ιδιωτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος για την Kleemann Hellas, την εταιρεία που ιδρύθηκε το 1983 από τον κ. Νίκο Κουκούντζο, που παραμένει πρόεδρος, με νέους «αρχηγούς» τους δύο γιους του, Νίκο και Κώστα.

Τελευταία, ο όμιλος αναβαθμίζει και αισθητικά τα ασανσέρ, μέσω της συνεργασίας με το διεθνούς φήμης σχεδιαστή Ανδρέα Ζαπατίνα, ώστε να «σπάσει» τη μονοτονία της ανέλκυσης, καθώς η διάρκειά της είναι από τις πιο αμήχανες «στιγμές» στη ζωή των ανθρώπων. Η εταιρεία, όπως δηλώνει η διοίκησή της, παρά τη διεθνή της επέκταση, θα κρατήσει τη... βάση και την έδρα της στην Ελλάδα όπου και «γεννήθηκε».

Ο εμπορικός διευθυντής της Kleemann, εξειδικευμένος μηχανολόγος αλλά μετά από σχεδόν 26 χρόνια «σκαπανέας» της σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο θεωρείται η… φωνή της εταιρείας, κ. Λάζαρος Ασβεστόπουλος, μιλά στο Liberal. Αναφέρεται στις διεθνείς δραστηριότητες, στην εταιρική κουλτούρα, την «οικολογία» του ασανσέρ, αλλά και το design.

Ποιες είναι οι άμυνες της Kleemann στην κρίση; Ειδικά μετά το «λιώσιμο» της οικοδομικής δραστηριότητας;

Ως εταιρεία, μελετώντας το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα και διεθνώς, επιλέξαμε, πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση στη χώρα, να επικεντρωθούμε περισσότερο στις αγορές στο εξωτερικό. Η πολιτική αυτή σε βάθος χρόνου ωφέλησε και βοήθησε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά. Να αναφέρω χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά μας αποτελέσματα, ότι οι διεθνείς πωλήσεις της Kleemann είναι αυξημένες κατά 6,1% και ανέρχονται πλέον σε 90% του τζίρου, ενώ στην Ελλάδα οι πωλήσεις μας στο εννεάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Έχετε παρουσία με πωλήσεις σε 102 χώρες, αν δεν κάνω λάθος. Σκεφτήκατε ποτέ το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό, είτε για φορολογικούς, είτε για άλλους λόγους; Ποια είναι τα σχέδια σας για φέτος;

Είμαστε μία ελληνική πολυεθνική με τη βασική της παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα, με εργαζόμενους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και εδώ σκοπεύουμε να παραμείνουμε. Ευελπιστούμε σε μια γενικότερη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αναμφίβολα, μια πιθανή βελτίωση θα συμπαρασύρει και τον κλάδο μας, ο οποίος, σημειώνω ότι πριν την επιβολή των capital controls, είχε αρχίσει να παρουσιάζει τάση ανόδου. Και τη νέα χρονιά θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα στα επιχειρηματικά μας σχέδια με στόχο να διατηρήσουμε τη ρευστότητα μας και να αναπτυχθούμε περαιτέρω. Ήδη, ανακοινώσαμε την ίδρυση θυγατρικής στο Ντουμπάι, ώστε να ισχυροποιήσουμε την παρουσία μας στην τοπική και περιφερειακή αγορά. Η Μέση Ανατολή αποτελεί μια αγορά με πολλές προκλήσεις και η θυγατρική μας θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διείσδυση που έχουμε πετύχει με τις συνεργασίες μέσω αντιπροσώπων στη Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα.

Έχετε έντονη διεθνή παρουσία. Τελευταίο βήμα η δημιουργία γραμμής συναρμολόγησης στη Ρωσία. Τι περιλαμβάνει αυτή η επένδυση;

Η Ρωσία είναι μια μεγάλη σε έκταση χώρα με συνεχή κατασκευαστική ανάπτυξη στην οποία η εταιρεία μας επιθυμεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την ήδη σημαντική παρουσία της. Οι νέες εγκαταστάσεις μας, λίγο έξω από τη Μόσχα, εκτείνονται σε περίπου 3000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων και χώρων γραφείων. Η γραμμή συναρμολόγησης θα μας επιτρέψει να ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση για μηχανοκίνητους ανελκυστήρες σε ακόμα πιο σύντομους χρόνους, καθώς και να επεκταθούμε και να ισχυροποιηθούμε στη αγορά των ανακαινίσεων, η οποία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα. Επιπλέον, με τη νέα γραμμή συναρμολόγησης, τα προϊόντα μας θα είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τις τοπικές προδιαγραφές και την τοπική νομοθεσία καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των πελατών μας.

Ποιες είναι οι «καλύτερες» χώρες όπου δραστηριοποιείται η Kleemann; Οι πιο προσοδοφόρες επενδύσεις σας διεθνώς;

Εκτός από την Ελλάδα, η οποία είναι η βάση μας, έχουμε πολύ σημαντική παρουσία στην Τουρκία, η οποία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο μας, στη Ρωσία στην οποία αναφέρθηκα και παραπάνω, ενώ διαθέτουμε εργοστάσια στην Κίνα και στη Σερβία που μας βοηθούν πολύ στην πώληση των προϊόντων μας σε πολύ σημαντικές γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη. Θυμίζω ακόμα ότι έχουμε θυγατρική εταιρεία στην Αυστραλία και στη Γερμανία στις οποίες σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τα μεγέθη μας. Ως εταιρεία αναζητούμε συνεχώς επιχειρηματικές ευκαιρίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη και νέες επενδύσεις.

«Χτίζετε» παράδοση στις πιστοποιήσεις ποιότητας, σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή στάνταρ. Μιλήστε μας λίγο για την πιστοποίηση της Kleemann κατά ISO 14006 Eco Product Design. Πώς την αποκτήσατε; Τι κάνει η Kleemann για το περιβάλλον;

Η πιστοποίηση κατά ISO 14006 Eco Product Design αφορά στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων μας, τόσο κατά την κατασκευή τους, όσο και κατά τη χρήση και την ανακύκλωση μετά το πέρας του κύκλου ζωής τους. Είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα με αυτήν την πιστοποίηση και μια από τις λίγες παγκοσμίως. Αποδεικνύουμε με τις ενέργειες μας ότι είμαστε μια εταιρεία φιλική προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε προς ανακύκλωση τα υγρά απόβλητα, τη χαρτική μας ύλη και τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στις μηχανές των εργοστασίων μας, τα οποία μετά από ειδική επεξεργασία μπορούν να διατεθούν και πάλι στο εμπόριο. Παράλληλα, στα προϊόντα μας εφαρμόζουμε ειδικό πρόγραμμα διατήρησης κραδασμών και θορύβου του ανελκυστήρα σε χαμηλά επίπεδα και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειώσω ότι διαθέτουμε και συγκεκριμένο προϊόν, τους Υδραυλικούς και Μηχανικούς Ανελκυστήρες Νέας Γενιάς – Green Edition, οι οποίοι διαφοροποιούνται από τη συμβατική τεχνολογία, μειώνοντας τις ενεργειακές τους ανάγκες έως και 70%. Ειδικότερα, η ενέργεια που πλεονάζει κατά το σταμάτημα του θαλάμου «επιστρέφει» μεσώ ειδικού inverter στο δίκτυο του κτιρίου. Με τον τρόπο αυτό η εγκατάσταση μετατρέπεται σε πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποδίδεται άμεσα στο κτίριο. Τέλος, χρησιμοποιούμε θερμική ενέργεια στην παραγωγή μας με ειδικά κάτοπτρα φυσικού αερίου, βιο-αποικοδομήσιμα ορυκτέλαια και διαχειριζόμαστε με ορθολογικές πολιτικές τα αστικά λήμματα και απορρίμματα των εργοστασίων μας.

Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία που έχετε με το βιομηχανικό σχεδιαστή Ανδρέα Ζαπατίνα. Δεν θεωρείτε ότι το design ίσως αποτελεί πολυτέλεια σε έναν ανελκυστήρα;

Ο ανελκυστήρας αποτελεί ένα ιδιαίτερο τμήμα κάθε κτιρίου, επειδή κινείται και ακριβώς γι’ αυτό διαφέρει από κάθε άλλο χώρο. Στην Kleemann θεωρούμε ότι ο ανελκυστήρας είναι ο πρώτος εσωτερικός χώρος ενός κτιρίου που μπορεί να δώσει στον χρήστη την πρώτη αίσθηση του ευρύτερου περιβάλλοντος, καθώς αυτός εισέρχεται και παραμένει σε αυτόν και τον παρατηρεί μέχρι τον τελικό του προορισμό. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι ένας ανελκυστήρας με ιδιαίτερο design επιβάλλεται ιδίως σε κτίρια τα οποία χαρακτηρίζονται για τον σχεδιασμό τους. Ωστόσο, σε όλη τη διαδρομή των ανελκυστήρων μέχρι πρόσφατα, οι κατασκευαστές επικεντρώνονταν στην τεχνολογία και στα μηχανικά μέρη τους και το design ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Εμείς στην Kleemann, με την πολύτιμη συνεργασία με τον διεθνούς φήμης σχεδιαστή Ανδρέα Ζαπατίνα, επιχειρούμε να δώσουμε μία νέα διάσταση στην εμπειρία της κάθετης μετακίνησης. Εισαγάγαμε καμπύλες και διαφορετικά σχήματα στα επιμέρους κομμάτια των ανελκυστήρων φέρνοντας κάτι νέο, φρέσκο και δίνοντας στους χρήστες μία διαφορετική εμπειρία από αυτή που είχαν συνηθίσει να βιώνουν όταν εισέρχονταν σε έναν ανελκυστήρα. Σε έναν τόσο «στριμωγμένο» και ταυτόχρονα κινούμενο χώρο, βελτιώσαμε τη συνολική αίσθηση, ώστε η μετακίνηση του επιβάτη να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Και το 2015, επιλεχθήκατε ανάμεσα στις 10 επιχειρήσεις με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στη χώρα. Ποια είναι η φιλοσοφία σ' αυτό το κομμάτι; Θα προχωρήσετε σε νέες προσλήψεις το 2016;

Βασιζόμενοι στην εταιρική μας κουλτούρα, επιδιώκουμε την ανάπτυξη των ανθρώπων μας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, επενδύουμε στο ταλέντο τους, τους υποστηρίζουμε, τους ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε τις καλές επιδόσεις τους. Παράλληλα, η στελέχωση της εταιρείας γίνεται με αξιοκρατία και διαφάνεια, ακολουθώντας ένα οργανωμένο πλάνο, που ως στόχο έχει ο κατάλληλος άνθρωπος να προσφέρει τις γνώσεις και να επενδύσει τις ικανότητές του στην κατάλληλη θέση. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι έχουμε πρακτικές που εφαρμόζουν την απόλυτη τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, εξασφαλίζουν πρόσθετες παροχές και πρόνοια για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, επενδύουν στην εκπαίδευση και στην τακτική επιμόρφωσή τους. Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης των εργαζομένων, σημαντικό είναι να αναφέρω επίσης, τα βιωματικά εργαστήρια επαγγελματικής καθοδήγησης (coaching) βασισμένα στη φιλοσοφίας της εταιρίας (υπερβατική σκέψη - breakthrough thinking) που στοχεύουν στην αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και στη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. Επίσης, εφαρμόζουμε συστήματα για παροχή ίσων ευκαιριών εργασίας, φροντίζουμε για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και προάγουμε την ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία και τον εθελοντισμό. Παράλληλα, επιβραβεύουμε τους εργαζόμενους μας με βάση τη συνολική απόδοση της επιχείρησης και των επιμέρους τμημάτων και ενθαρρύνουμε την ανοιχτή επικοινωνία στο εσωτερικό της εταιρείας με την εγκατάσταση «κουτιού ιδεών» και τη βράβευση καινοτόμων ιδεών. Οι προσλήψεις μας συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και θα συνεχιστούν και το 2016. Η εταιρεία αναπτύσσεσαι διαρκώς και μαζί της μεγαλώνει και το ανθρώπινο δυναμικό μας. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο εννεάμηνο του 2015, αυξήθηκε σε 1.127 άτομα από 1.020 άτομα την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Γιατί κάποιος κατασκευαστής ή ιδιώτης να προτιμήσει την Kleemann από μία άλλη εταιρεία ανελκυστήρων;

H εταιρεία μας δημιουργεί σταθερούς και μακροχρόνιους δεσμούς με τους πελάτες της και η επιχειρηματική μας δράση συνδέεται με τη διαρκή προσπάθεια να λειτουργούμε πρώτα και πάνω από όλα με αίσθημα δημόσιας ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Η πελατοκεντρική φιλοσοφία μας, αποδεικνύεται και με την πρότυπη τεχνική υποστήριξη της Kleemann, η οποία ακολουθεί τα προϊόντα μας σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Στον πελάτη μας παρέχεται πλήρη μελέτη του προϊόντος και λεπτομερή τεχνικά εγχειρίδια, ενώ τα ανταλλακτικά του παραδίνονται άμεσα από τις αποθήκες μας με ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα. Παράλληλα, σε 24ωρη βάση περισσότεροι από 150 άριστα καταρτισμένοι μηχανικοί, οι οποίοι σημειώνω ότι εκπαιδεύονται διαρκώς και είναι ενήμεροι για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο μας, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πελάτες μας σε οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα, με φυσική παρουσία, τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου. Μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης της εταιρεία μας είναι και η έμφαση στο design. Όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, η Kleemann συνεργάζεται με τον παγκοσμίου φήμης βιομηχανικό σχεδιαστή Ανδρέα Ζαπατίνα, ο οποίος προτείνει νέες τάσεις για τους θαλάμους, τις πόρτες, τις κομβιοδόχους θαλάμου και ορόφου και τις μετώπες. Πλέον, με τη συγκεκριμένη συνεργασία είμαστε σε θέση να μεγιστοποιήσουμε και την αισθητική ικανοποίηση των επιβατών ενός θαλάμου και να του προσφέρουμε έναν ανελκυστήρα που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα πρότυπα.

http://www.liberal.gr/

194 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page