top of page
  • Admin

VIDEO: Το πρώτο επίσημο «σφράγισμα» ανελκυστήρα σε πολυκατοικία γιατι δεν αναβαθμίστηκε σύμφωνα με τ


Πόσες φορές σας έτυχε να προχωρήσετε προς το ασανσέρ, να αντικρίσατε τον παλιό και σκοτεινό θάλαμο του ανελκυστήρα και τελικά, παρ’ ότι κουρασμένοι και φορτωμένοι με ψώνια, να εγκαταλείψατε την αρχική ιδέα και να προτιμήσατε τις σκάλες; Η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί σε όλους μας και αυτό γιατί οι ανελκυστήρες στις περισσότερες πολυκατοικίες είναι παλιοί και κακοσυντηρημένοι και ευθύνονται για πολλά ατυχήματα. Η απόφαση για ανακαίνιση δεν είναι απαγορευτική όπως νομίζετε. Ακόμη και τώρα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το πάγωμα των τιμών που επικρατεί, λόγω της πτώσης στη συγκεκριμένη αγορά τουλάχιστον κατά 40% και να χαρίσετε μεγαλύτερη αξία στο ακίνητό σας.

Η Ελλάδα κατέχει αναλογικά του πληθυσμού της την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τους υπό λειτουργία ανελκυστήρες. Το επίπεδο της ασφάλειας των περίπου 450.000 ανελκυστήρων που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας ποικίλλει και εξαρτάται κυρίως από την εποχή της εγκατάστασης του κάθε ανελκυστήρα. Περίπου οι μισοί εξ αυτών είναι εγκατεστημένοι πριν από τουλάχιστον 20-25 χρόνια και είναι λογικό να μην υπάρχει το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας. Αν εξαιρεθούν οι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1999, οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις της κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εκτιμάται ότι οι υπόλοιποι χρήζουν άμεσων βελτιώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάνει σύσταση προς τη χώρα μας για αναβάθμιση των ανελκυστήρων προκειμένου να παρέχουν ασφάλεια στους χρήστες και η Ελλάδα είχε μεταθέσει πολλές φορές την ημερομηνία αυτή. Πιο συγκεκριμένα, η προθεσμία για ανελκυστήρες άνω των 30 ετών έληξε στις 30.12.2010 και για άνω των 20 ετών στις 31.12.2011. Αυτό σημαίνει ότι όποιες πολυκατοικίες δεν έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση του ανελκυστήρα τους πολύ σύντομα θα έχουν κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο.

Η αναβάθμιση που ορίζει ο νόμος για τους ανελκυστήρες περιλαμβάνει διάφορα σημεία που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως κλείθρα με προμανδάλωση, περιοριστήρα ταχύτητας, επικαθήσεις απορρόφησης πρόσκρουσης, φωτισμό ασφαλείας εντός θαλάμων κ.ά. Στην αγορά θα συναντήσετε μεγάλη ποικιλία όσον αφορά υλικά και μηχανισμούς είτε προχωρήσετε σε μερική είτε σε ολική ανακαίνιση.

Στην περίπτωση που επιλέξετε την ολική αντικατάσταση του ανελκυστήρα σας, τα οφέλη που θα εξασφαλίσετε είναι πολλά. Η απόλυτη συμβατότητα των υποσυστημάτων και η άριστη λειτουργία του ανελκυστήρα, η μειωμένη φθορά των καινούργιων εξαρτημάτων, εφόσον δεν υπάρχει συνεργασία με προηγούμενης γενιάς τεχνολογίας εξαρτήματα, είναι από τα πλέον εμφανή. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι συντήρηση στον ανελκυστήρα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Να είστε σίγουροι ότι μια μελετημένη επιλογή θα βελτιώσει την εικόνα και την αξία του ακινήτου σας, καθιστώντας το πληρέστερο και πιο ελκυστικό στους ενοίκους αν πρόκειται για κατοικία ή στους εργαζoμένους / πελάτες αν πρόκειται για επαγγελματικό ακίνητο (ξενοδοχείο, δημόσια υπηρεσία, εταιρεία). Το γεγονός ότι ο ανελκυστήρας σας θα μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις ταχύτητας, αξιοπιστίας, αντοχής και οικονομίας χρήσης θα αποτελέσει ένα πλεονέκτημα περισσότερο.

Η τάση που κυκλοφορεί αυτή την εποχή είναι τα οικολογικά ασανσέρ που προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση και οικονομία. Επίσης, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία στα υλικά και στη διακόσμηση, στους τύπους θυρών, μηχανισμών κ.ά., που φυσικά σχετίζονται και με το αντίτιμο που θέλετε να καταβάλετε.

Ιστορία

Η ιστορία του σύγχρονου ανελκυστήρα αρχίζει με την εφαρμογή της ασφαλιστικής διάταξης αρπάγης, που αποκλείει την περίπτωση ελεύθερης πτώσης του θαλαμίσκου. Το 1852 στην Αμερική ο Ε.G. Otis εμπρός στα έντρομα μάτια των παρατηρητών έκοψε τα σχοινιά της πλατφόρμας πάνω στην οποία στεκόταν. Η πλατφόρμα άρχισε να πέφτει και ξαφνικά σταμάτησε ακαριαία. Είχε λειτουργήσει η συσκευή αρπάγης.

Από τότε η τεχνολογία στον τομέα των ανελκυστήρων έκανε τεράστια άλματα. Το 1857 εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη ο πρώτος ανελκυστήρας για χρήση από το κοινό. Κινούνταν με ατμομηχανή που έκαιγε κάρβουνο.

Το 1870 λειτούργησαν στη Νέα Υόρκη οι πρώτοι υδραυλικοί ανελκυστήρες. Το 1889 στο κτίριο Demarest της Νέας Υόρκης λειτούργησε ο πρώτος ηλεκτρικός ανελκυστήρας, ενώ το 1894 στην ίδια πόλη λειτούργησε ο πρώτος ανελκυστήρας με κουμπιά κλήσης και χωρίς οδηγό. Το 1900 παρουσιάστηκε η πρώτη κυλιόμενη κλίμακα στη Διεθνή Εκθεση των Παρισίων και το 1903 λειτούργησε ο πρώτος ανελκυστήρας με τροχαλία τριβής (όχι τύμπανο) και αντίβαρο, δηλαδή σε μια μορφή όπως περίπου τον ξέρουμε σήμερα.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του ανελκυστήρα θα πρέπει να γίνεται με κύριο κριτήριο τη μελλοντική χρήση του κτιρίου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να επιλεγεί ανελκυστήρας με δυνατότητα διακίνησης μεσαία - μεγάλη. Είναι απαραίτητο λοιπόν κατά την επιλογή ανελκυστήρα να λαμβάνονται υπόψη:

- Το μέγεθος και η χωρητικότητα του κτιρίου.

- Η θέση του από άποψη κίνησης και εμπορικότητας.

- Τα χαρακτηριστικά που στο μέλλον θα μπορούσαν να καθορίσουν τη χρήση του (αν δεν είναι εξαρχής γνωστά).

Επιλογές για μοντέρνα αλλά και ασφαλή καμπίνα ανελκυστήρα θα βρείτε πολλές στην αγορά. Είναι φρόνιμο στον θάλαμο να υπάρχει φωτισμός ασφαλείας για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, σύστημα συναγερμού, καθώς και τηλεφωνική συσκευή σε ειδική θήκη με δυνατότητα να επικοινωνεί μόνο με την Πυροσβεστική, για να μπορούν οι επιβάτες να ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση εγκλωβισμού τους. Ο ανελκυστήρας πρέπει να διαθέτει απαραιτήτως συσκευή αρπάγης και περιοριστή ταχύτητας για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη πτώση του θαλάμου σε περίπτωση κακής λειτουργίας.

Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των επιβατών, λόγω επαφής τους με τα τοιχώματα του φρεατίου, ο ανελκυστήρας πρέπει να διαθέτει πόρτα τύπου «bus (λεωφορείου)» και το φρεάτιο να είναι πλήρως κλειστό ή να προστατεύεται από κατάλληλο πλέγμα. Οι πόρτες κάθε ορόφου πρέπει να ασφαλίζουν με κατάλληλες και πιστοποιημένες κλειδαριές ώστε, όταν ο θάλαμος του ανελκυστήρα απουσιάζει, να μην κινδυνεύουν οι επιβάτες να πέσουν στο κενό. Τέλος, τα σύγχρονα ασανσέρ διαθέτουν ηχητικό και οπτικό σήμα με ταυτόχρονη ακινητοποίηση του θαλάμου σε περίπτωση που το συνολικό βάρος των επιβατών υπερβαίνει το προκαθορισμένο βάρος ανύψωσης για το οποίο έχει πιστοποιηθεί ο ανελκυστήρας.

Συντήρηση

Για τη διατήρηση του ανελκυστήρα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πρέπει να γίνονται μια σειρά τακτικοί έλεγχοι. Στη χώρα μας είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να πραγματοποιείται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Σε εγκαταστάσεις όπου γίνεται συχνή χρήση του ανελκυστήρα απαιτείται συντήρηση δύο φορές τον μήνα. Η συντήρηση χωρίζεται στην προληπτική, κατά την οποία γίνονται οι προβλεπόμενες από τους ισχύοντες κανονισμούς και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή εργασίες, και στην επανορθωτική συντήρηση, που ουσιαστικά περιλαμβάνει επισκευές, ανάλογα με τις ανάγκες ή τη φθορά που θα παρουσιάσει ο ανελκυστήρας.

Εννοείται ότι όλες τις εργασίες αναβάθμισης ή συντήρησης πρέπει να τις αναλαμβάνει νόμιμο συνεργείο. Ιδιαίτερη προσοχή να δώσετε στα προϊόντα και στα εξαρτήματα που θα τοποθετηθούν στον ανελκυστήρα σας. Πρέπει να φέρουν τις κατάλληλες σημάνσεις προέλευσης και ποιότητας. Αν δεν υπάρχουν, να ζητήσετε τις πιστοποιήσεις.

Αυτό που πρέπει να κάνετε πάντα είναι να φροντίζετε για την ασφαλή χρήση του ανελκυστήρα από όσους τον χρησιμοποιούν και να ειδοποιείτε αμέσως τον συντηρητή σας ή και τον φορέα ελέγχου στην περίπτωση που παρατηρήσετε προβλήματα στη λειτουργία του. Να θυμάστε ότι ο εγκαταστάτης, ο συντηρητής και ο ελεγκτής είναι συνεργάτες σας για την ασφάλειά σας, γι’ αυτό μην προβείτε σε επιλογές που ελήφθησαν με μοναδικό κριτήριο την οικονομικότερη λύση.

261 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page