• ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Δεν τηρούν τις σύγχρονες διατάξεις ασφάλειας οι περισσότεροι ανελκυστήρες


Σήμερα στην Ελλάδα από τους 450.000 ανελκυστήρες που λειτουργούν, οι 200.000, που βρίσκονται και σε δημόσια κτίρια και νοσοκομεία, χρήζουν άμεσης βελτίωσης.

Υψηλό βαθμό επικινδυνότητας εκτιμάται ότι παρουσιάζουν πολλοί ανελκυστήρες στη χώρα μας, εξαιτίας της έλλειψης πόρτας θαλάμου αλλά και σύγχρονων διατάξεων ασφαλείας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η Πανελλήνια Ενωση Τεχνολογίας Ανελκυστήρων και Κυλιόμενων Κλιμάκων (ΠΕΤΑΚ), την τελευταία 15ετία (2000-2014) σημειώθηκαν 39 ατυχήματα σε ασανσέρ εκ των οποίων τα 20 ήταν θανατηφόρα, ενώ αυτά τα περιστατικά είναι μόνο όσα έγιναν γνωστά μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα, την περίοδο 2013-2014 σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα ατυχήματα, τα οποία οφείλονταν στην απουσία πόρτας θαλάμου. Σήμερα στην Ελλάδα από τους 450.000 ανελκυστήρες που λειτουργούν, οι 200.000 χρήζουν άμεσης βελτίωσης καθώς κατασκευάστηκαν έως το 1999 και απαιτείται να εκσυγχρονιστούν και να ανακαινισθούν στον βαθμό που απαιτείται ώστε να παρέχουν την επιθυμητή ασφάλεια. Το κόστος ανακαίνισης των 200.000 ανελκυστήρων, που βρλισκονται και σε δημόσια κτίρια και νοσοκομεία, φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Οπως επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΤΑΚ, Νάσος Μπίκας, το απώτατο χρονικό όριο για την ανακαίνιση των ανελκυστήρων παρήλθε εδώ και ενάμιση χρόνο. Την ίδια στιγμή και η αγορά των νέων ανελκυστήρων γνωρίζει τεράστια κάμψη, καθώς ακολουθεί σε γενικές γραμμές την τάση της οικοδομικής αγοράς. Ετσι, ενδεικτικά την περίοδο 2009-2014 η μείωση στην αγορά των νέων ανελκυστήρων έφτασε το 80% και στο πλαίσιο αυτό το 2014 εγκαταστάθηκαν μόλις 1.200 καινούργια ασανσέρ. Ωστόσο, η εγχώρια βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων παραμένει υγιής, καθώς βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές και στην ύπαρξη υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για το κρίσιμο για την ασφάλεια ζήτημα της εγκατάστασης πόρτας θαλάμου σε εν λειτουργία ανελκυστήρες, το μέσο κόστος της δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ. Το 2005 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και σε μία προσπάθεια αναβάθμισης της ασφάλειας των ήδη εγκατεστημένων ανελκυστήρων, ορίστηκε ως υποχρεωτική η τοποθέτηση πόρτας θαλάμου. Ωστόσο, στη συνέχεια, επόμενες KYA κατέστησαν το μέτρο προαιρετικό και έτσι εναποτέθηκε στη διακριτική ευχέρεια του ιδιώτη-χρήστη του ανελκυστήρα η τοποθέτηση ή μη της πόρτας θαλάμου. Χθες το πρωί, αντιπροσωπεία από την ΠΕΤΑΚ μαζί με τον πρώην υπουργό Μεταφορών της γαλλικής κυβέρνησης Ζιλ ντε Ρομπιέν συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Γιάννη Τόλιο, όπου αντάλλαξαν ιδέες για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τον εκσυγχρονισμό των ανελκυστήρων. Ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Γαλλίας, είπε χαρακτηριστικά ότι στη χώρα του μετά την εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας, από 20 τα θανατηφόρα ατυχήματα ετησίως μειώθηκαν στο μηδέν.

http://www.kathimerini.gr/

#ασφάλεια #ανελκυστήρες #Ελλάδα #νοσοκομεία #ΠΕΤΑΚ #ατυχήματα #πόρταθαλάμου

5 προβολές0 σχόλια
Social Media 
Επικοινωνία  211 0139949

© Copyright NEXTLEVEL ® 2001 - 2021

International Association of Elevator Engineers

Member

Εξειδικευμένος συνεργάτης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ
Εξειδικευμένος συνεργάτης kleemann ανελκυστηρες ασανσερ κλεμαν kleemann

Επίσημος συνεργάτης ολοκληρωμένων 

συστημάτων ανελκυστήρων KLEEMANN ​

© Copyright by NEXTLEVEL™
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Google Places Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey RSS Icon

ΤΗΛ : 211 0139949 - ΦΑΞ : 211 800 5596

09:00 έως 15:00 Καθημερινά για νέους πελάτες

     

email : info@nextlevel.gr

ΓΡΑΦΕΙΑ : Δερβενακίων 10 Δάφνη / Αθήνα 172 35

24 ώρες / 365 ημέρες SERVICE