ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ
Οι επιθεωρήσεις των ανελκυστήρων αφορούν στη διενέργεια τόσο αρχικών όσο και περιοδικών ελέγχων για την εξασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Η εξακρίβωση της καλής κατάστασης των ανελκυστήρων από Ανεξάρτητο και Εγκεκριμένο Οργανισμό αποτελεί επίσημη νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 2604/Β/22-12-2008.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2604/Β/2008 :
Νέοι Ανελκυστήρες που εγκαθίστανται σε κτίρια με άδεια οικοδομής μετά την 01/07/1999 υπόκεινται στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, 95/16/ΕΚ και των προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 81-1, 2 / 1998 (σήμανση CE).
Ανελκυστήρες που λειτουργούν με νόμιμη άδεια λειτουργίας πριν από το 1978 οφείλουν να ελεγχθούν έως τις 31/12/2010.
Ανελκυστήρες που λειτουργούν με νόμιμη άδεια λειτουργίας (ή προέγκριση εγκατάστασης) μετά το 1978 οφείλουν να ελεγχθούν έως τις 31/12/2011.
Ανελκυστήρες που λειτουργούν χωρίς έγγραφα νομιμότητας θα πρέπει να ελεγχθούν έως τις 31/12/2012.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι ανελκυστήρες που έχουν πιστοποιηθεί, θα πρέπει να ελέγχονται στο εξής περιοδικά από κοινοποιημένο Οργανισμό Πιστοποίησης κάθε 1 έως 5 χρόνια αναλόγως τη χρήση τους
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
Προκειμένου να διασφαλίζεται ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής αλλά και οι κρατικές αρχές ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία του ανελκυστήρα είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θεσπίσει την πιστοποίηση των εγκαταστάσεων ανελκυστήρων από ιδιωτικούς φορείς ελέγχου. Ο εγκαταστάτης του ανελκυστήρα μπορεί να πιστοποιεί την εγκατάστασή του, μόνο εάν έχει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που να καλύπτει τις απαιτήσεις του προτύπου ISO-9001 και της ισχύουσας νομοθεσίας από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης.
Σημειώνεται ότι την επιλογή του Φορέα και την ανάθεση του ελέγχου κάνει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του κτιρίου, και όχι αποκλειστικά ο συντηρητής του.
ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ (ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ)
Για ανελκυστήρες που λειτουργούν από χρόνια με προέγκριση, οι ιδιοκτήτες πρέπει να παραλάβουν αντίγραφο του φακέλου του ανελκυστήρα από την αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας στην οποία ανήκει η οικοδομή που λειτουργεί ο ανελκυστήρας. Στη συνέχεια πρέπει να απευθυνθούν σε αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου της επιλογής τους ο οποίος να διενεργήσει έλεγχο του ανελκυστήρα και να χορηγήσει σχετική βεβαίωση- πιστοποιητικό. Αυτό, μαζί με τον φάκελο του ανελκυστήρα, ο οποίος θα περιέχει όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω στην παράγραφο Α, κατατίθεται εκ νέου στην αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας εντός ενός έτους από την αρχική παραλαβή του φακέλου και χορηγείται όπως και για τους νέους ανελκυστήρες αριθμός μητρώου του ανελκυστήρα. Επισημαίνεται ότι ο τρόπος εγκατάστασης και λειτουργίας του ανελκυστήρα και οι απαιτήσεις ασφαλείας γι' αυτόν είναι οι ίδιες από το 1997 έως σήμερα, και εν πολλοίς από το 1988.Επομένως οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν όταν τους ζητείται να κάνουν αλλαγές και προσθήκες στους ανελκυστήρες, καθώς αυτές ενδεχομένως να ήταν υποχρέωση του εγκαταστάτη του ανελκυστήρα κατά την εγκατάσταση.
ΠΑΡΑΠΟΝΑ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Παράπονα για την εγκατάσταση ή τη συντήρηση του ανελκυστήρα μπορεί να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα με την περίπτωση, στον εγκαταστάτη του ανελκυστήρα ή στο συντηρητή του. Αν τα προβλήματα δεν διορθωθούν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο από τους παραπάνω αναγνωρισμένους φορείς ελέγχου, στην αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας, και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υφυπουργείου Εμπορίου ή και στο Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ).
Προσοχή: Σε περίπτωση μη τήρησης της νομοθεσίας από τους εγκαταστάτες, τους συντηρητές, τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, τόσο οικονομικές όσο και ποινικές.
Η πλήρης και συνεχής συμμόρφωση της εγκατάστασης του ανελκυστήρα προς τις νομοθετικές απαιτήσεις, εξασφαλίζει, κατά κανόνα, την ασφαλή λειτουργία κάθε ανελκυστήρα και ως εκ τούτου την αποφυγή τραγικών ατυχημάτων.
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ-ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ
Για να γίνουν οι δοκιμές στην εγκατάσταση ανελκυστήρα ο υπεύθυνος εγκαταστάτης υποβάλει στη ΔΕΗ δήλωση προσωρινής ηλεκτροδότησης η οποία ισχύει για 2 μήνες .
Μέσα στους δύο αυτούς μήνες πρέπει να έχουν υποβληθεί υπό μορφή φακέλου τα παραπάνω αναφερόμενα στην αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας που ανήκει η οικοδομή .Αυτή καταχωρεί το φάκελο του ανελκυστήρα, εάν είναι πλήρης και σωστός και χορηγεί στον ιδιοκτήτη, στο διαχειριστή ή στον εκπρόσωπό του έναν αριθμό Μητρώου. Η ισχύς της καταχώρησης (άδειας) είναι για τέσσερα (4) χρόνια.
Ο αριθμός μητρώου υποβάλλεται στη ΔΕΗ από τον ιδιοκτήτη και έτσι ηλεκτροδοτείται οριστικά ο ανελκυστήρας. Μετά τα 4 χρόνια με ευθύνη του ιδιοκτήτη (ύστερα από έγγραφη ενημέρωση- 3 μήνες πριν τη λήξη της ισχύος- από το συντηρητή) πρέπει να διενεργείται από αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου περιοδικός έλεγχος που να επιβεβαιώνει τη σωστή συντήρηση και την ασφάλεια χρήσης του ανελκυστήρα. Η έκθεση περιοδικού ελέγχου προσκομίζεται στη Νομαρχία και ανανεώνεται η καταχώρηση. Σε περίπτωση μη προσκόμισης εμπρόθεσμα της έκθεσης αυτής ενημερώνεται η ΔΕΗ και διακόπτει την ηλεκτροδότηση.
Με ευθύνη του εγκαταστάτη αρχικά και του συντηρητή στη συνέχεια, σε κάθε θάλαμο ανελκυστήρα μπαίνει το σήμα "CE" (Ευρωπαϊκή συμμόρφωση), συνοδευόμενο από τον αριθμό κοινοποίησης του αναγνωρισμένου φορέα ελέγχου του συγκεκριμένου ανελκυστήρα.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ / ΑΣΑΝΣΕΡ
Η συντήρηση διενεργείται από κατάλληλα αδειοδοτημένο για το σκοπό αυτό συνεργείο που έχει καταχωρηθεί στην αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας. Το συνεργείο περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο άτομα, έναν τεχνίτη και έναν βοηθό. Σε ανελκυστήρες οικοδομών «οικιακής χρήσης» επιβάλλονται 12 τουλάχιστον συντηρήσεις το χρόνο, κάτι που δεν δικαιολογείται, και δυστυχώς πολλές φορές δεν τηρείται στην πράξη. Κάθε τέτοια συντήρηση πρέπει να διαρκεί, σύμφωνα με το Νόμο, τουλάχιστον μια ώρα. Η συντήρηση έχει σκοπό να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, κυρίως, όλα τα κρίσιμα για την ασφάλεια των επιβατών του ανελκυστήρα, στοιχεία.
Ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής εφόσον δεν είναι ικανοποιημένος από ένα συνεργείο μπορεί να το αλλάξει αφού πρώτα ενημερώσει επισήμως, προ 20 ημερών, το συνεργείο ότι θα διακόψει τη συντήρηση, βρει νέο συνεργείο και ειδοποιήσει εντός 20 ημερών τη Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας που ανήκει η οικοδομή για την αλλαγή αυτή. Ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής πρέπει να αναγγέλλει στον συντηρητή τυχόν βλάβες ή ανωμαλίες κατά τη λειτουργία του ανελκυστήρα και να μεριμνά για τον περιοδικό έλεγχό του. Επίσης πρέπει να τηρεί το φάκελο του ανελκυστήρα και το επίσημο βιβλίο συντήρησής του, καθώς και τα αποδεικτικά φύλλα συντήρησης που του χορηγεί το συνεργείο συντήρησης, μετά από κάθε συντήρηση.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΔΩ
Commentaires