top of page
πιστοποιηση ανελκυστηρα ασανσερ  TUV HELLAS AUSTRIA

TUV HELLAS από το 1987 Επιθεώρηση – Πιστοποίηση

®

Πιστοποίηση Ανελκυστήρων

  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ  ΜΕΛΟΣ

International Association of Elevator Engineers

  • Πιστοποίηση παλιού ανελκυστήρα.

  • Πιστοποίηση νέου ανελκυστήρα

  • Ανανέωση πιστοποιητικού

  • Επιδιόρθωση παρατηρήσεων οποιουδήποτε φορέα ελέγχου

 

Η TÜV HELLAS είναι Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, 100% θυγατρική του Γερμανικού Οργανισμού TÜV NORD Group. Στην  Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification), σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο χώρο, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Δ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

 

Προκειμένου να διασφαλίζεται ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής αλλά και οι κρατικές αρχές ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία του ανελκυστήρα είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θεσπίσει την πιστοποίηση των εγκαταστάσεων ανελκυστήρων από ιδιωτικούς φορείς ελέγχου. Ο εγκαταστάτης του ανελκυστήρα μπορεί να πιστοποιεί την εγκατάστασή του, μόνο εάν έχει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που να καλύπτει τις απαιτήσεις του προτύπου ISO-9001 και της ισχύουσας νομοθεσίας από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης.

 

Σημειώνεται ότι την επιλογή του Φορέα και την ανάθεση του ελέγχου κάνει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του κτιρίου, και όχι ο συντηρητής του.

Ε. ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ (ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ)

 

Για ανελκυστήρες που λειτουργούν από χρόνια με προέγκριση, οι ιδιοκτήτες πρέπει να παραλάβουν αντίγραφο του φακέλου του ανελκυστήρα από την αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας στην οποία ανήκει η οικοδομή που λειτουργεί ο ανελκυστήρας. Στη συνέχεια πρέπει να απευθυνθούν σε αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου της επιλογής τους ο οποίος να διενεργήσει έλεγχο του ανελκυστήρα και να χορηγήσει σχετική βεβαίωση- πιστοποιητικό. Αυτό, μαζί με τον φάκελο του ανελκυστήρα, ο οποίος θα περιέχει όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω στην παράγραφο Α, κατατίθεται εκ νέου στην αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας εντός ενός έτους από την αρχική παραλαβή του φακέλου και χορηγείται όπως και για τους νέους ανελκυστήρες αριθμός μητρώου του ανελκυστήρα. Επισημαίνεται ότι ο τρόπος εγκατάστασης και λειτουργίας του ανελκυστήρα και οι απαιτήσεις ασφαλείας γι' αυτόν είναι οι ίδιες από το 1997 έως σήμερα, και εν πολλοίς από το 1988.Επομένως οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν όταν τους ζητείται να κάνουν αλλαγές και προσθήκες στους ανελκυστήρες, καθώς αυτές ενδεχομένως να ήταν υποχρέωση του εγκαταστάτη του ανελκυστήρα κατά την εγκατάσταση.

ΣΤ. ΠΑΡΑΠΟΝΑ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ

 

Παράπονα για την εγκατάσταση ή τη συντήρηση του ανελκυστήρα μπορεί να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα με την περίπτωση, στον εγκαταστάτη του ανελκυστήρα ή στο συντηρητή του. Αν τα προβλήματα δεν διορθωθούν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο από τους παραπάνω αναγνωρισμένους φορείς ελέγχου, στην αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας, και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υφυπουργείου Εμπορίου ή και στο Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ).

 

Προσοχή: Σε περίπτωση μη τήρησης της νομοθεσίας από τους εγκαταστάτες, τους συντηρητές, τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, τόσο οικονομικές όσο και ποινικές.

 

Η πλήρης και συνεχής συμμόρφωση της εγκατάστασης του ανελκυστήρα προς τις νομοθετικές απαιτήσεις, εξασφαλίζει, κατά κανόνα, την ασφαλή λειτουργία κάθε ανελκυστήρα και ως εκ τούτου την αποφυγή τραγικών ατυχημάτων.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ 

 

Οι επιθεωρήσεις των ανελκυστήρων αφορούν στη διενέργεια τόσο αρχικών όσο και περιοδικών ελέγχων για την εξασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης λειτουργίας τους.  Η εξακρίβωση της καλής κατάστασης των ανελκυστήρων από Ανεξάρτητο και Εγκεκριμένο Οργανισμό αποτελεί επίσημη νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 2604/Β/22-12-2008.

 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2604/Β/2008 :

 

Νέοι Ανελκυστήρες που εγκαθίστανται σε κτίρια με άδεια οικοδομής μετά την 01/07/1999 υπόκεινται στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, 95/16/ΕΚ και των προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 81-1, 2 / 1998 (σήμανση CE).

Ανελκυστήρες που λειτουργούν με νόμιμη άδεια λειτουργίας πριν από το 1978 οφείλουν να ελεγχθούν έως τις 31/12/2010.

Ανελκυστήρες που λειτουργούν με νόμιμη άδεια λειτουργίας (ή προέγκριση εγκατάστασης) μετά το 1978 οφείλουν να ελεγχθούν έως τις 31/12/2011.

Ανελκυστήρες που λειτουργούν χωρίς έγγραφα νομιμότητας θα πρέπει να ελεγχθούν έως τις 31/12/2012.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι ανελκυστήρες που έχουν πιστοποιηθεί, θα πρέπει να ελέγχονται στο εξής περιοδικά από κοινοποιημένο Οργανισμό Πιστοποίησης κάθε 1 έως 5 χρόνια αναλόγως τη χρήση τους

 

Η TUV HELLAS είναι Διαπιστευμένος Οργανισμός από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και Κοινοποιημένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αριθμό κοινοποίησης 0654 για την παροχή υπηρσιών Ελέγχου και Πιστοποίησης Ανελκυστήρων.  Η δυναμική ανάπτυξής μας επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε Επιθεωρήσει - Πιστοποιήσει περισσότερους από 15000 ανελκυστήρες σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων σε μεγάλα Ολυμπιακά Έργα, μεγάλες Ξενοδοχειακές και Νοσοκομειακές Μονάδες αλλά και σε πολλά μεγάλα Ιδιωτικά Έργα

bottom of page